In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto-opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie.
het foto interview met clubliD Chris van Dijke

Fotograaf: Chris van Dijke
Camera-instellingen
Camera: Nikon Z6 II
Objectief: AF-S Nikkor 20 mm 1:1.8G ED (FX)
Diafragma: 7.1
Sluitertijd: 1/60
Iso: 100
Hoe is de foto tot stand gekomen?
In juni van dit jaar met de Saabrio (de beste en mooiste dakloze auto) op reis geweest door België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. We hebben geen dag regen gehad, dus vaak goed fotografen weer. Alhoewel foto’s in de regen ook heel mooi kunnen zijn. Ik bereid mij zelden voor op een fotografie moment, ik zie wel wat ik tegenkom. Nu in Riquewihr in de Franse Elzas kwam ik genoeg tegen! Een echt sprookjesdorp, echter wel met veel (heel veel) toeristen. Toen wij de eerste ochtend voor ons ontbijt gingen zorgen was het lekker rustig, onze toeristen sliepen nog. De zon scheen nog redelijk laag en niet ter op het straatje. Mijn vrouw liep rustig door dit straatje en ik heb gewacht tot ze ongeveer op de juiste plek liep. Tevens even goed naar een juiste compositie gekeken. Wat in de foto opvalt is het prachtige licht en de fijne kleur.
Ik bewerk mijn RAW-foto’s altijd. Als eerste bepaal ik de uitsnede. Waarbij ik mij niet aan standaarden hou. Wanneer ik de kleuren niet relevant vind, wordt de foto omgezet naar Zwart-wit. Veelal doe ik dat met Straatfoto’s. Ik zorg ook altijd dat de horizon horizontaal is. Tevens zet ik gebouwen etc. vrijwel altijd recht zodat dit prettiger kijkt. Verder doe ik nog een aantal Licht-bewerkingen zoals Schaduw, Helderheid en Hooglichten die ik vaak terugneem. Zo ook in deze foto een aantal aanpassingen waar ik zo op terugkom.
Omdat de kleur in deze foto een grote rol in de sfeer speelt heb ik hem niet omgezet naar Zwart-wit. De lucht die helder en licht was trok te veel aandacht. Om die reden heb ik er met behulp van Adobe Photoshop een nieuwe lucht ingeplakt die bij deze sfeer past.
Ik heb bij de Kleurverzadiging het geel ietsje minder verzadigd, verder iets helderder gemaakt en een hoeveelheid nevel verwijderd. De schaduwen aan de linkerkant heb ik niet hoeven op te lichten, die kregen door de lichte kleur van de huizen rechts voldoende licht. Ik heb een opvallend lichtgevend plekje aan een dakgoot weggewerkt. Verder heb ik niets rechtgezet omdat dit in zo’n oud dorpje met oude huisjes niet past. Aan de uitsnede heb ik rechts en aan de onderkant er een klein stukje afgesneden
Een straatje uit een sprookjes dorp. Een geluk dat ik dit tegenkwam.
Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?
Omdat ik altijd in RAW fotografeer beïnvloeden een aantal camera-instellingen, zoals Active D Lightning, de opname niet. De witbalans staat altijd met hoge uitzondering op Auto. De lichtmeting stond op centrumgericht, maar had hier ook Matrixmeting kunnen zijn. Overdag met helder weer zet ik de ISO-waarde altijd op 100. Wat ik daarna aanpas, is de Sluitertijd of Diafragma. In dit geval was een snelle sluitertijd niet nodig. 1/60 is voor mij uit de hand geen probleem en helemaal niet wanneer de vibratiereductie aanstaat. F7 is daarbij een mooi diafragma. De AF-veldstand staat veelal op Enkelpunts, zodat ik zelf het scherpstelpunt kan kiezen. Ik stel altijd iets meer op de voorgrond scherp, ongeveer op ⅓ van de afstand tot oneindig. Met een juist diafragma is de foto dan al gauw helemaal scherp. Deze foto moet dat ook zijn, vind ik.
Welk doel had je bij het maken van de foto?
De sfeer in dit straatje met een fraaie compositie vast te leggen.
Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?
Wees kritisch op jouw foto’s. Bekijk ze meerdere malen met een aantal dagen er tussen voordat je ze plaatst op ons of een ander platform. Haal zaken weg die niet ter zake doende zijn en afleiden van het onderwerp. Zelfs een klein licht puntje kan afleiden. Zeg niet “het was er toch”. Photoshop kan je hierbij goed ondersteunen. Ik zelf zet horizon en gebouwen en andere objecten altijd “recht” en bepaal mijn eigen uitsnede. Streef dus naar het perfecte plaatje. Al doel ik niet op het Tv-programma waar ik overigens niet naar kijk. Laat ook jouw foto beoordelen in de periodieke fotobesprekingen die De Rooij organiseert. Mijn ervaring is dat de docenten Xanne en Mark goede reacties geven waar je iets mee kunt.
lid worden van de photo inspiration club?
Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Of wil je meer met fotografie gaan doen, maar weet je niet waar je kunt beginnen? Bij de Photo Inspiration Club gaat alles over (samen) fotograferen. Wordt verrast met een maandelijkse uitdaging, daag jezelf uit door met anderen op stap te gaan of leer door te reageren en reacties terug te krijgen op je eigen foto’s! Meer informatie over onze fotoclub vind je via deze link.