Avond fotografie in Nijmegen van Marcel Gutter – (foto interview #15)

In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto-opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie. 

het foto interview met clubliD Marcel Gutter

222906 marcel gutter 20231005 194152 2

Fotograaf: Marcel Gutter

Camera-instellingen

Camera: Sony A7RIV
Objectief: Sony 24-70 mm f2.8 DG DN
Diafragma: f11
Sluitertijden: 2,4 en 8 sec
Iso: 80
Brandpunt: 47 mm

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Een “De Rooij-workshop avondfotografie” in februari 2022 in Deventer onder leiding van Dave Zuuring was mijn eerste kennismaking met avond- en stadsfotografie. Daarna was ik verknocht. Sindsdien heb ik zelf diverse steden bezocht. In 2022 zelfs een expositie gemaakt met als titel “Avond in de Stad aan het Water”.

Ik woon al sinds 2000 in Nijmegen. Met enige regelmaat loop ik dan ook ’s avond door het centrum en de oude binnenstad. Elke keer op zoek naar nieuwe fotografische invalshoeken. Ik ken de binnenstad bij wijze van spreken op mijn duimpje. Met deze kennis en ervaring in mijn rugzak heb ik in februari 2023 een geslaagde Fotomaatjes Fotowalk georganiseerd door de binnenstad van Nijmegen.

In de eerste week van oktober is er kermis in Nijmegen. Dit jaar werd het 750 jaar bestaan gevierd, waarbij de attracties verdeeld stonden over 3 locaties. Ik ben alle 3 locaties afgelopen ter verkenning van de fotografische mogelijkheden.

Aangekomen op de Grote markt zag ik het Reuzenrad als opvulling van het plein staan. Dat trok direct mijn positieve aandacht met zijn grote cirkel, kleuren blauw en geel. Echter, daarnaast stond een kleine draaimolen hinderlijk in de weg, om een goede foto te maken.

Uit eerdere verkenningen (zie onderstaande foto) wist ik dat vanuit de Burchtstraat een goed zicht op de Grote markt, het Rad en de daarachter gelegen Stevenskerk met een blauwe lucht zou hebben.

avondfoto nijmegen marcel gutter

Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?

Ik heb eerst mijn standpunt bepaald. Van waar wil ik de foto maken? Wat wil ik wel/niet in beeld? Zoveel mogelijk naar de rechterkant van de straat om zowel zicht op het Reuzenrad als voor zover mogelijk vrijstaand daarachter de Stevenskerk. Als voorgrond heb ik het bankje rechts gebruikt. Ik wilde niet op straat zelf staan. Te druk met fietsers en wandelaars. Te risicovol met een statief dat geraakt kon worden. Uiteindelijk stond ik op een kleine vluchtheuvel, een verhoogde stoep net buiten de rijbaan. Het statief staat in de hoogste stand. Ik wilde een flink deel van de straat zien, de stoep als zichtlijnen gebruiken en de zittende mensen op het bankje los maken van de achterliggende attractie.

Ik heb een 24-70 mm gebruikt. Vanaf mijn gekozen standpunt het beeld in- en uitgezoomd tot een prettige kadering. In dit geval 47 mm. Iets ruimer genomen dan noodzakelijk. Uit ervaring weet ik dat bij beelden van gebouwen, waarbij de camera licht horizontaal gekanteld is, in de nabewerking een correctie met transformatie nodig is.

Ik wilde een scherptediepte van tenminste het bankje tot de kerk achterin. Eén van de foto-apps die ik gebruik is “Photo Pills”. In dit geval de module DOF. Deze berekent voor mij, bij gegeven brandpunt (47 mm), gewenste scherptediepte (voorgrond tot oneindig) en de ingestelde afstand (7m) het diafragma. Ik kom uit bij f/11. Ik stel scherp op het bankje in de voorgrond, circa 7-8 meter van mij vandaan.

Uit eerdere fotoshots van deze kermisattractie wist ik dat ik een sluitertijd van tussen 2-6 seconden nodig zou hebben om de beweging in het Reuzenrad te vangen. En uit ervaring weet ik dat met één foto niet het hele dynamische bereik kan vangen. Ik maak daarom een belichtingstrapje (0, -2, +2), waarbij ik de sluitertijd varieer van 4 sec(0), 2 sec (-2) en 8 sec (+2). Om bewegingsonscherpte te voorkomen gebruik ik een draadontspanner (of als ik deze niet mee heb, de 2 sec zelf ontspanner).

Op basis van het aanwezige licht stel ik hierop de behorende iso (80) in. Liefst zo laag mogelijk.

Het mooiste licht voor avondfoto’s in de stad vind ik tijdens of net na het Blauwe uurtje. Dan contrasteren het warme gelige stadslicht sterk met de blauwe lucht in de achtergrond. Hiervoor gebruik ik de app “Photo Pills”, vandaag is Blue hour: 19.14 -19.27 uur. Ik maak vanaf 19.14 meerdere belichtingstrapjes. Mijn uitdaging voor deze foto is dat door de Burchtstraat, een drukke winkelstraat, lampjes van fietsers of andere weggebruikers rijden. Vanwege de storende lichtinvloeden wil ik deze er nu niet op. Voor dé foto wil ik 3 foto’s kunnen combineren zonder verkeerslampjes erin, zonder storende kermisgangers, maar met een draaiend Reuzenrad. Achteraf blijkt ook mijn kleine draaimolen een sterk storende, fel verlichte, lichtbron op diverse foto’s te zijn. Deze uiteindelijke foto is gemaakt op 19.41! Thuis in de nabewerking gebruik ik Lightroom Classic, optie samenvoegen tot hdr. Haal de Hooglichten(-100) en Schaduwen (+100) terug. Optie transformatie met hulplijnen. En de crop tool

Welk doel had je bij het maken van de foto?

Wat ik als beeld in mijn hoofd had was het vertellen van een verhaal over de kermis in Nijmegen. Dus een foto bestaande uit de beeldelementen: een aantrekkelijke kermis-attractie, een duidelijk herkenningspunt van Nijmegen en de feestvierende kermisgangers.

Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?

Wees vertrouwd met je camera en de omstandigheden om dit soort foto’s te maken. Oefening baart kunst. Bedenk welk verhaal je wilt vertellen en welke beeldelementen daaraan bijdragen of afbreuk doen. Verken de situatie van tevoren, liefst onder dezelfde omstandigheden die je uiteindelijk wil gebruiken. Ga goed voorbereid op pad en zorg dat je ruim op tijd op je locatie aanwezig bent. Denk in de stad vooral ook om je eigen veiligheid, zichtbaarheid en bij drukte ook om je fotografische eigendommen.

lid worden van de photo inspiration club?

Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Of wil je meer met fotografie gaan doen, maar weet je niet waar je kunt beginnen? Bij de Photo Inspiration Club gaat alles over (samen) fotograferen. Wordt verrast met een maandelijkse uitdaging, daag jezelf uit door met anderen op stap te gaan of leer door te reageren en reacties terug te krijgen op je eigen foto’s! Meer informatie over onze fotoclub vind je via deze link.

Laat een reactie achter