In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf.
het foto interview met clubliD Margret de Graaf

Camera-instellingen
Camera: Sony A7 III
Objectief: FE 24–105 mm F4 G OSS-lens
Diafragma: F22
Sluitertijden: 1/6s
Iso: 100
Brandpunt: 96 mm
Hoe is de foto tot stand gekomen?
Deze foto is op 2 juli 2023 gemaakt met de ICM-techniek. ICM staat voor Intentional Camera Movement. Bewust bewegen met de camera. Deze creatieve techniek heeft mijn belangstelling. Het geeft vaak een schilderachtig impressionistisch effect aan de foto.
Het plan op deze dag was om kitesurfers vast te leggen. Er stond een aardig windje. Ik maak altijd wel een paar scherpe gewone foto’s. Maar ik wilde ook een kitesurfer vastleggen met ICM-techniek. Het was een probeersel. Ik had destijds nog geen telelens, dus echt dicht bij het onderwerp kon ik niet komen. Dat ik uiteindelijk voor mijn gevoel met een top foto van een groep meeuwen zou thuiskomen, had ik van tevoren niet bedacht. Zoiets ontstaat op dat moment. Tijdens het fotograferen van de kitesurfers zag ik iedere keer in de verte een groep meeuwen opvliegen vanaf een zandbank. Zodra er weer een mens of hond in de buurt van de meeuwen kwam, vlogen ze weer op, maar vlogen ook weer terug. Het beeld vond ik al mooi. De horizon op de achtergrond, een mooie lucht, de golven van de zee, het zand en de opvliegende meeuwen. Het plaatje wat ik voor mij zag, heb ik vele malen op de gewone manier al eens gefotografeerd, maar nog niet met de ICM-techniek.
Met camera in de hand ben ik richting de meeuwen gelopen. Welk standpunt kies je? De groep van voren fotograferen vond ik minder interessant. Dus toch vanaf opzij. Van tevoren had ik al bepaald dat ik met 1/6 sec sluitertijd zou gaan fotograferen. Je hebt niet veel kansen. Het moet in een paar shots goed gaan. De beeldstabilisatie staat uit. De beweging die ik met de camera maak is minimaal. Ik bewoog een klein beetje mee met de vogels.
Thuis in de nabewerking heb ik in Lightroom Classic eerst de belichting gecorrigeerd, creatieve filter koel licht gebruikt, kleuren opgehaald en heel veel lens vlekjes weggewerkt. Ook nog een meeuw die buiten de groep vloog weggehaald, zodat de diagonale vlieglijn beter wordt benadrukt. De nabewerking vind ik net zo spannend als de foto zelf maken. Stapje voor stapje zie je de foto mooier worden.
Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?
Met een trage sluitertijd en de beeldstabilisatie uit, krijg je een onscherpe foto. Je diafragma zo klein mogelijk en ISO zo laag mogelijk. Je kunt ook een grijsfilter gebruiken, om overbelichting te voorkomen. Dat heb ik voor deze foto niet gebruikt.
Welk doel had je bij het maken van de foto?
Ik wilde de opvliegende meeuwen in een sfeervolle impressie vastleggen.
Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?
Het is een kwestie van proberen. Experimenteer met verschillende trage sluitertijden tussen de 1 seconde en 1/15 seconden. Bewolkt weer is het geschiktst. Heb je een ND filter dan kun je daar ook mee experimenteren. Of thuis beginnen door eenvoudig een bloem te fotograferen met deze techniek. Zorg er wel voor dat je beeldstabilisatie uit staat. Begin met heel subtiele bewegingen. Het levert vaak verrassende beelden op. Succes!