Dat er in de natuur voor nakomelingen wordt gezorgd is voor iedereen klip-en-klaar, maar wanneer het moment zich aandient en dat je daar dan getuige van mag zijn, voelt misschien een beetje als het schenden van de privacy van deze insecten. Aan de andere kant zijn het prachtige beelden met elegante poses bij vlinders. Bij juffertjes en libellen neigt het zelfs naar acrobatiek!
Inhoud van dit artikel:
1. Wanneer is het beste tijdstip om paring te fotograferen?
2. Welke camera-instellingen gebruik je?
3. Waar zijn deze insecten en vlinders te vinden?

F/3.5 | 1/1000s | Iso 200 | 60 mm macro
Bij vlinders, zoals hierboven bij het geaderde witje, gaat het paren er heel discreet aan toe, terwijl bij de onderstaande Icarus blauwtjes dit iets minder is, gelukkig zat het paarse bloemetje er nog heel mooi tussenin!

F/4 | 1/1600s | Iso 250 | 12-100 mm
Wanneer is het beste tijdstip om paring te fotograferen?
Dat is ongetwijfeld in de maanden april, mei en juni. De meeste insecten hebben zelfs meerdere paarmomenten, dat kan dus ook wat later in het seizoen zijn, bijvoorbeeld in de maanden juli en in augustus. In deze blog gaat het puur en alleen over het paren zelf, niet over de groeicyclus van insecten en vlinders.
Welke camera-instellingen gebruik je?
Doorgaans kies je bij macrofotografie voor een groot diafragma (laag F-getal), zodat de scherptediepte niet te groot is. De achtergrond krijgt daardoor een mooie onscherpte en het onderwerp waarop je scherpstelt komt mooi los van de achtergrond. Afhankelijk van de diepte in het onderwerp kun je het diafragma iets aanpassen om de gewenste scherptediepte te krijgen. Dit is ook een kwestie van smaak.
De sluitertijd die je kiest hangt af van de bewegelijkheid van de insecten. Het is in feite niet zo moeilijk om de parende insecten te fotograferen, omdat ze vaak redelijk stilzitten, de uitdaging zit in ‘het’ moment! Een sluitertijd van 1/1000e is in veel gevallen meer dan voldoende om de insecten goed scherp te krijgen. Vaak zal een sluitertijd van 1/500e of 1/400e ook al goed zijn, maar bij een beweging krijg je misschien niet de scherpte die je voor ogen hebt.
De meeste foto’s in dit artikel zijn bij daglicht gemaakt, zodat een ISO van 400 of lager meestal ruim voldoende is voor een goed belichte foto. Uiteindelijk kies je bij het maken van macrofoto’s eerst je diafragma en sluitertijd (vanuit de M-stand) en pas je de ISO-waarde aan totdat de belichtingsmeter (ongeveer) in het midden staat.

F/4 | 1/500s | Iso 200 | 60 mm
Iedere natuurfotograaf kent het paringswiel bij libellen en juffertjes. Op de bovenstaand foto links zijn juffertjes te zien in het spreekwoordelijke paringswiel. De foto rechts laat de juffertjes zien in een wel heel bijzondere pose, een soort van paringshandstand of paringsharp!

F/6.4 | 1/1000s | Iso 80 | 236mm
Waar zijn deze insecten en vlinders te vinden?
De algemene soorten zul je met het grootste gemak overal tegenkomen. Libellen en waterjuffertjes langs slootkanten en oevers van meertjes, evenals de blauwe muntkevertjes. Langs de kant van de weg staan grassprietjes, grashalmen of schermbloemen, daar zijn ook heel veel insecten op te vinden. Kijk goed om je heen en wanneer je ‘het’ ziet gebeuren, loop er dan heel voorzichtig naartoe, zeker niet te dichtbij, want dan vliegen ze er ‘samen’ vandoor. Tip, zorg ervoor dat je niet door het zonlicht loopt, want door de schaduw die je dan veroorzaakt, schrikken de insecten en gaan er dan meestal meteen vandoor. Maak dus eerst snel een paar foto’s op afstand, daarna kun je altijd nog proberen om een iets betere positie in te nemen en kun je nog wat foto’s maken, probeer de insecten zo min mogelijk te storen.


Rouw- of Maartse vliegen in een wel heel bijzondere pose! – ISO 400 | f/4 | 1/640 sec. | 60mm macro

Munthaantjes, hun naam zegt het al: ze zijn vaak te vinden bij oevers waar veel watermuntplanten te vinden zijn, bijkomend voordeel: als je aan het fotograferen bent, ruikt het er heel erg lekker fris naar munt! – ISO 200 | f/3.2 | 1/1250 s. | 60mm macro
Meer leren over macrofotografie?
Ben jij ook helemaal fan van de schoonheid van de wereld van dichtbij? Laat je creativiteit bloeien en groeien tijdens onze inspirerende workshop macrofotografie. Of je nu een enthousiaste beginner bent die net begint met macrofotografie of een doorgewinterde pro die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, onze workshop biedt een unieke kans om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Onder leiding van onze ervaren professionals leer je de geheimen van het vastleggen van adembenemende close-up beelden, het spel van licht en schaduw beheersen, en de kunst van compositie perfectioneren. Met praktische tips en hands-on oefeningen brengen we je passie voor fotografie tot leven en openen we de deur naar een wereld vol verbazingwekkende details.