Op zondag 7 januari vond in Amsterdam de kerstboomverbranding plaats op het Museumplein. Sinds 1974 is dit een traditie waar honderden mensen op af komen. Gedurende de middag en avond heb ik een uitgebreide reportage gemaakt met een aantal fantastische beelden. Beelden waarbij je niet zal denken dat het in Amsterdam op het Museumplein is.
Op 7 januari konden Amsterdammers afscheid nemen van hun geliefde kerstboom. De stapel kerstbomen was enorm en gedurende de dag kwamen er steeds meer kerstbomen bij. Mensen namen bomen mee op hun auto, in de bakfiets of achter zich meegesleept. Het licht tijdens het zakken van de zon was waanzinnig mooi en zorgde voor zachte, dromerige foto’s.
Om 17:00u, tijdens het blauwe uurtje, ging de fik erin en al snel stond de stapel kerstbomen in lichterlaaie. De hitte kwam er vanaf, wat voor velen een welkome afwisseling was vanwege de vrieskou. Diverse personen bleven kerstbomen op de stapel gooien. Uiteraard heb ik deze personen gefotografeerd in actie wat bijzondere actieshots opleverde. Doordat het vuur qua licht erg fel is en je geen overbelicht vuur wilt hebben, pas je je belichting aan op het vuur. Het gevolg hiervan is dat personen als een silhouet gevormd worden als je ze van achter fotografeert. Wanneer je meer van de zijkant staat zie je meer van de persoon, omdat ze natuurlijk zelf ook verlicht worden. Deze afwisseling is erg mooi.
Ondanks dat ik deze foto’s in de avond heb gemaakt heb ik natuurlijk geen gebruik gemaakt van een statief. Je loopt daarvoor teveel rond en er zijn teveel mensen waardoor een statief een belemmering vormt. Om goed belichte en scherpe foto’s te krijgen heb ik mijn ISO omhoog gezet en mijn diafragma open om zoveel mogelijk licht binnen te laten. De sluitertijd had ik rond 1/200, mede doordat ik grotendeels met een telelens heb gefotografeerd. Wanneer ik mijn groothoeklens gebruikte lag mijn sluitertijd rond de 1/60. Deze snelle sluitertijd is noodzakelijk, omdat je alle beweging wilt bevriezen. Gelukkig gaf het vuur enorm veel licht waardoor dit geen enkel probleem was. Doordat ik met zowel een telelens als groothoeklens heb gefotografeerd krijg je een grotere variatie aan beelden en kan je ook het publiek vastleggen en laten zien hoe groot het vuur echt is.
Dit artikel is geschreven door Renzo Gerritsen.