7 tips voor het fotograferen vanuit een vliegtuigraampje

Ben je dit jaar van plan om met het vliegtuig op vakantie te gaan? Vergeet dan vooral je camera niet! Meestal laten mensen hun camera in de koffer zitten tijdens het vliegen maar dat is juist zonde! Ook tijdens de vlucht kun je behoorlijk mooie foto’s maken! Met onze tips maken we het je nog makkelijker die droomfoto te maken. Alvast een fijne vlucht gewenst!

Inhoud van dit artikel:
1. Bemachtig een plekje bij het raam
2. Neem je camera gelijk mee naar je zitplek
3. Neem je zoomlens mee
4. Gebruik de juiste scherpstelinstellingen
5. Fotografeer met een polarisatiefilter
6. Overweeg ook het opstijgen en landen
7. Verwijder nevel na afloop

Bemachtig een plekje bij het raam

En dan eigenlijk het liefste achter de vleugel. Dan krijg je als je geluk hebt een beetje van de omgeving en een beetje van het vliegtuig in beeld. Natuurlijk is het lastig om een foto door het vliegtuigraam te maken wanneer je in het gangpad zit. Ook zullen medereizigers er vast niet om staan te springen om steeds een lens voor hun gezicht te zien verschijnen. Om dus zo ongestoord mogelijk te kunnen fotograferen zorg je dus dat je een plekje hebt bij het raam. Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je dit 24 uur vóór de vlucht tijdens het inchecken gewoon kosteloos reserveren. Ben je toch liever eerder verzekerd van een plekje aan het raam? Dan kun je altijd nog tegen een meerprijs je stoel reserveren. Ga je met meer dan drie personen? Grote kans dat je dan de hele rij tot je beschikking hebt. Dan is het zaak om die ene vriend of vriendin lief aan te kijken.

Neem je camera gelijk mee naar je zitplek

Misschien een wel heel voor de hand liggende tip. Het is nu eenmaal lastig om nét wanneer je dat plekje bij het raam hebt gevonden, de hele rij aan mensen te moeten vragen op te staan. Wees daarom slim en haal na de ticket controle de camera uit de tas. Je mag de camera namelijk gewoon mee aan boord nemen tijdens de vlucht.

Neem je telezoomlens mee

Zeker wanneer het lekker helder weer is kan het lonen je telezoomlens mee te hebben. Heb je nog geen telelens? Wij hebben een lijst gemaakt met de beste teleobjectieven. Soms wanneer je boven een prachtige lappendeken van weilanden of een boeiende bergpartij vliegt is het zo helder dat je de auto’s kunt zien rijden. Met je zoomlens kun je dan behoorlijk dichtbij komen. Je hebt dan helemaal geen drone meer nodig voor die landschapsfoto’s!

Gebruik de juiste scherpstelinstellingen

Het kan een aardige uitdaging zijn om een scherpe foto te maken vanuit het vliegtuig. Zeker wanneer het reeds heeft geregend kunnen de nog aanwezige druppels ervoor zorgen dat de autofocus niet verder komt dan het glas zelf. Afhankelijk van de afstand van de druppels kun je proberen tussen deze druppels door nog het scherpstelpunt te verplaatsen. Wanneer dit niet lukt kunnen de regendruppels ook voor een kunstzinnig effect zorgen. Hiervoor moet je natuurlijk wel de camera op handmatig scherpstellen instellen. Dit kan via de lens zelf. Zet het schuifje van A(F) naar M(F) of via het snelmenu van de camera.

Fotografeer met een polarisatiefilter

Dat schitterende uitzicht wil je zeker niet laten verpesten door teveel spiegelingen. De weerspiegeling in het glas kun je gelukkig gemakkelijk verhelpen middels het polarisatiefilter. Je koopt het polarisatiefilter op de maat van je lens. Op de lens staat wat de diameter is aangegeven in millimeters (mm). Dit is ook de filtermaat die jij nodig zult hebben.

Overweeg ook het opstijgen en landen

Houd niet alleen je camera paraat tijdens de vlucht. Juist het opstijgen en landen kan voor erg mooie plaatjes zorgen. Dat komt door het verschillende perspectief. Vanuit de lucht heb je natuurlijk een mooi overzicht op wat er onder je gebeurt, maar juist het fotograferen vanuit een lager standpunt kan mooie luchtfoto’s opleveren.

Verbeter het contrast na afloop

Die vreemde waas die ervoor zorgt dat het contrast in de foto afneemt? Het kan nevel zijn of heiigheid. Eigenlijk niet zo vreemd. Zeker bij warme dagen is de kans hierop groot. Je kunt daardoor vaak minder ver het landschap in kijken. De kleurkracht neemt af en de foto oogt wat dof. Zeker wanneer je met een zoomlens de foto hebt gemaakt zie je niet hoe de kleuren afnemen, omdat je over de gehele foto een lichte waas hebt. Gelukkig kun je via het nabewerken de nevel verwijderen. Bewerk jij jouw foto’s al? Vind hier het fotobewerkingsprogramma dat bij jou past.

Laat een reactie achter