In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf.
het foto interview met clubliD Adri Rovers

Camera-instellingen
Camera: Nikon D750
Objectief: 150-600 mm f/5.0-6.3
Diafragma: F7.1
Sluitertijden: 1/600s
Iso: 6400
Brandpunt: 340 mm
Hoe is de foto tot stand gekomen?
Een paar jaar geleden kocht ik een Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2. Bij de 70-200mm kwam ik vaak wat tekort bij het fotograferen van dieren. Ik kom dan ook graag in dierenparken, waar dan met de 150-600 mm ook mooie portretten mogelijk zijn.
In september vorig jaar kon ik via de personeelsvereniging van mijn oude werkgever een fotoworkshop Roofvogel en uilen volgen.
De dag begon met theorie aan de hand van een fotopresentatie van roofvogels en uilen onder verschillende omstandigheden. Tijdens het praktijkgedeelte van de workshop leerde je de vogels op de grond te fotograferen in hun natuurlijke houding en leerde je perfecte portretten maken. Na een uitgebreide lunch was het tijd voor vluchtopnames van uilen, gieren, buizerds, arenden en valken. Heel fijn was dat de vogels meerdere vluchten maakten, zodat je volop kansen kreeg de vogels te fotograferen. Daarbij moest je rekening houden met de manier waarop de verschillende vogels vliegen. De een zweeft met rustige vleugel slagen de ander maakt scherpe bochten tijdens zijn vlucht.
Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?
De camera stond op Manual en Auto ISO. De lens is op zijn scherpst bij f/7.1/8 vandaar gekozen voor f/7.1. Om de bewegingen van de vogels te kunnen bevriezen gekozen voor 1/1600 sec, waarbij de camera ISO 6400 koos.
Welk doel had je bij het maken van de foto?
Het doel was een vogel in vlucht te fotograferen met voldoende scherpte om de bewegingen zoveel mogelijk te bevriezen. Wat beweging is toegestaan. Verder proberen een zo min mogelijk storende achtergrond te krijgen. Deze oehoe werd losgelaten bij een hek dat vaak in beeld kwam. Afdrukken op het juist moment was dus de uitdaging.
Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?
Heel veel oefenen om vogels in beeld te krijgen en daarna te houden en dan meerdere foto’s schieten. Begin bij grote vogels zoals meeuwen die blijven langer zweven dan een vink of mus. Zet de camera op autoburst en gebruik een sluitertijd vanaf 1/1000 sec en korter. Stel scherp op de kop.
Wat een prachtige foto. Vooral die scherpte is geweldig. In het blokje camera-instellingen staat sluitertijd 1/600. Dat leek me al weinig. In het artikel en als bijschrift bij de foto staat 1/1600. That makes sense. Knap dat de relatief hoge ISO waarde niet veel ruis oplevert. Of is er ruisreductie toegepast?
Heel mooi!
Gr René
De sluitertijd was inderdaad 1/1600 sec. De Nikon D750 gaat heel goed om met hoge ISO en met wat bewerking is de ruis dus heel goed beheersbaar..