Bam! En dan heb je een flink aantal weken niet kunnen fotograferen. Iets met een verhuizing en het bijbehorende klussen. Daarnaast moest mijn nieuwe werkplek ingericht worden met een nieuw bureau en aangezien mijn oude vertrouwde laptop het ook nog eens had begeven, moest ik tijdelijk op de zure vruchten bijten. But i’m back!
Voor deze ‘Foto & Verhaal’ heb ik gekozen voor een foto die ik recent maakte toen we nog konden spreken van herfst. Want op moment van schrijven beleven we dag 2 van sneeuw. En hoe mooi ook, ergens kan ik er fotografisch gezien niet zoveel mee. Ik heb een paar sneeuwfoto’s gemaakt en bewerkt op dezelfde manier als deze, maar geef verder toch de voorkeur aan iets minder wit…
Om toch nog even op mijn eerste alinea terug te komen; de herfst heb ik qua foto’s voor een groot deel over moeten slaan. Natuurlijk is het niet zo erg om dit een keer aan je neus voorbij te moeten laten gaan wanneer je je huis van je dromen kan betrekken. Maar het fotograferen van bijvoorbeeld paddenstoelen is zo ontzettend leuk om te doen. Dat had ik wel wat intensiever willen beleven. Gelukkig heb ik toch nog wat fijne herfstplaten kunnen maken, waaronder dus deze…

Ik hou ervan om foto’s te bewerken. Foto’s zijn bij mij dan ook meestal niet echt puur te noemen, maar dat hoeft van mij ook niet. Deze foto heb ik gemaakt met behulp van motion blur in photoshop. Je dupliceert/kopieert de ‘background’ laag en vult deze via filter -> blur -> motion blur (bewegingsonscherpte). Met de mate van effect kun je spelen evenals de hoek waarin je die beweging wilt toepassen, Vanwege de bomen houd je die liever volledig verticaal. Vervolgens voeg je een laagmasker toe en schilder met zwart en een zacht penseel die delen van de foto zichtbaar die origineel zijn, dus zonder het effect. Je kunt dan eerst aan de onderzijde van de foto met een groot penseel schilderen en naarmate je hoger komt, de penseel kleiner maken. Tevens speel je daar niet alleen met de grootte van het penseel, maar ook met de dekking die onderaan de foto nog op 100% stond. Ter hoogte van de overgang in de foto kun je de dekking terugbrengen naar bijvoorbeeld 25% en ter hoogte van de ultieme overgang zelfs rond 5%. Schilder met verticale bewegingen.
Als je tevreden bent kunt je de twee lagen weer samenvoegen en verder bewerken. Dit heb ik met deze foto gedaan met, naast standaard bewerkingen die ik al heb uitgevoerd voordat ik het effect erin bracht, zoiets als Color Efex pro uit de Nik Collection.
Ik zou zeggen, fotografeer erop los, be creative en laat je niet van de wijs brengen wat een ander ervan vind. Maak het zoals jij het in je hoofd hebt en verder… enjoy!