Het lichtkunstwerk van Carolien Brama – (foto interview #14)

In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto-opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie. 

het foto interview met clubliD Carolien Brama

carolien brama

Fotograaf: Carolien Brama

Camera-instellingen

Camera: Canon EOS 60D
Objectief: EF-S18-135mm  
Diafragma: f11
Sluitertijd: 1/6
Iso: 200
Brandpunt: 53mm (35mm eq:80)

Hoe is de foto tot stand gekomen?

In oktober 2022 werd voor de eerste keer het Lichtkunstfestival Alluminous in Almere gehouden. Op het voormalige Floriade terrein (was net een week dicht) was een route uitgezet van 5 km langs de verschillende kunstwerken. Het Floriade terrein was zo goed als onverlicht. Het was een uitdaging om een kunstwerk te vinden dat voldoende belicht met spotjes of iets dergelijks. Dit kunstwerk met continu stromend water trok mij het meest. Andere kunstwerken vrij statisch. De situatie rond dit kunstwerk was om te experimenteren heel mooi.

Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?

De kraan met waterbak kon uit verschillende hoeken genomen worden. Gelukkig ook ruimte om camera te laten steunen (had geen statief) omdat ik al wist dat ik in ieder geval ook met een langzame sluitertijd wilde werken. Gezien de donkere omgeving, was het duidelijk dat het water het meest sprekend moest zijn. De kraan zelf was maar een oude kraan en de bak waarin het water stroomde niet meer dan een ijzeren bak. Besloten om veel foto’s te maken met verschillende sluitertijden en uit verschillende standpunten. Diafragma ongewijzigd op f/11 gelaten, groter diafragma niet veel toegevoegde waarde. 

Bij thuiskomst kon ik de foto’s pas echt beoordelen. Mijn voorkeur ging direct uit naar de waterval met een lange sluitertijd; water donzig uit grijper. In de nabewerking heb ik wel een aantal zaken aangepast. De ruis verwijderd. De foto gecropt. Een spotje aan de rechterkant stoorde mij. De kleurtemperatuur koeler gezet. Het koele water met het warme hout vond ik de mooiste combinatie. Hieronder de originele kleuren 

Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?

Maak veel foto’s met verschillende instellingen op verschillende punten. Gebruik de mogelijkheden die er zijn. Geen statief, zet camera op de grond of op paaltje. Ga op pad met iemand die het niet erg vindt om even te wachten en ga anders alleen. Het kan soms even duren voordat je naar je gevoel de beste foto hebt gemaakt. Ook al lijkt iets op het eerste gezicht niet mooi (kraan, waterbak), met juiste licht kan het toch wat worden.

Reacties (1)

Mooie foto en ook erg leuk om het verhaal er achter te lezen.

Laat een reactie achter