Je net gemaakte foto’s direct terugzien op het beeldscherm van je computer? Dat kan met tethered shooting. Tethering maakt het mogelijk om live foto’s te zien, bewerken en ordenen. Een van de redenen waarom het erg populair is bij portret- en productfotografen. Wat zijn de voordelen van tethered shooting voor jou? En hoe werkt het? In dit artikel delen we enkele essentiële tips voor beginnende fotograaf die graag met tethering wilt beginnen.
Inhoud van dit artikel:
1. Wat is tethered shooting?
2. Compatibele camera
3. Software voor tethered shooting
4. Tethering verbindingen
Wat is tethered shooting?
Het Engelstalige woord ’tethering’ betekent in het Nederlands verbinding. Dit is ook precies wat er gebeurt wanneer je aan tethered shooting doet. Bij tethered shooting sluit je je camera tijdens het fotograferen aan op een computer, meestal via een USB- of Thunderbolt-kabel. Afhankelijk van de apparatuur kun je ook draadloos werken, hoewel dit vaak minder stabiel is. Omdat je de gemaakte foto’s direct op het grotere scherm ziet, geeft het je meer controle over belichting, scherpte en compositie.


De voordelen
Tethered shooting brengt enkele voordelen met zich mee. Zo biedt de software die tethered shooting mogelijk maakt, vaak de mogelijkheid om kleuren, contrast en belichting al tijdens de shoot aan te passen. Zo kun je je klant of team een preview geven van het eindresultaat. Dit bespaart tijd in de nabewerking en voorkomt dat je later tegen onverwachte problemen aanloopt, zoals een verkeerde belichting.
Daarnaast kun je je camera vaak ook op afstand bedienen. Denk hierbij aan het wijzigen van instellingen zoals sluitertijd, diafragma, en ISO. Dit is handig voor nauwkeurige opnames of situaties waarin je je camera niet kunt aanraken.
En voor de fotografen die van een georganiseerde schijf houden is het ook prettig om te weten dat de tethering-software de foto’s meteen in de juiste mappen opslaat, wat helpt je werk beter te organiseren.

Bij tethered shooting komen gemaakte foto’s real time op de laptop te staan
Compatibale camera
Voor tethered shooting heb je een camera nodig die specifiek ontworpen is om direct met een computer te communiceren en beelden over te dragen. Niet elke camera ondersteunt tethered shooting, en de mogelijkheden kunnen variëren per merk en model. Om na te gaan of jouw camera geschikt is voor tethered shooting kun je letten op de volgende zaken:
De meeste tethered-opstellingen werken via een bedrade verbinding met een USB-kabel (bijvoorbeeld USB 2.0, USB 3.0, of USB-C). Sommige high-end camera’s ondersteunen Thunderbolt voor snellere gegevensoverdracht. Hoewel een bedrade verbinding doorgaans de voorkeur heeft vanwege de snelheid en betrouwbaarheid, hebben sommige camera’s ingebouwde wifi of kunnen ze werken met accessoires zoals de CamRanger of Tether Tools om draadloos te tetheren. Draadloos tethering is handig als kabels onpraktisch zijn.
Naast bedrade verbinding is het afhankelijk van de camera ook mogelijk om bestanden zowel op de computer als op de sd-kaart op te slaan, ook wel ‘dual saving’ genoemd. Het is daarbij van belang om een snelle geheugenkaart te hebben om zo crashes te voorkomen. Het is afhankelijk van de camera of dual saving mogelijk is. Een reden waarom je dual saving zou willen is dat je dan bij eventuele fouten bij het tetheren ook nog een back-up hebt van je bestanden. Om er achter te komen of jouw camera dit aanbiedt zoek je in de handleiding of op de productpagina van het cameramodel naar termen zoals tethered shooting, dual saving, of file saving options.
Een ander belangrijk punt is om te kijken of je camera ook compatibel is met de tethering-software die je wilt gebruiken. Populaire tethering-programma’s zoals Capture One, Adobe Lightroom, en merkgebonden software (bijvoorbeeld Canon EOS Utility en Nikon Camera Control Pro) ondersteunen meestal specifieke modellen. Bekijk de lijst van camera’s die worden ondersteund voordat je het programma aanschaft.
Aanbevolen camera’s
Een goede camera voor tethering ondersteunt bedrade en/of draadloze verbindingen. Daarnaast is het van belang dat deze met tethering-software zoals Capture One of Lightroom werkt. En verder is een snelle gegevensoverdracht van belang. Dit zijn enkele populaire camera’s voor tethered shooting:
- Canon: EOS 5D Mark IV, EOS R5, EOS R3
- Nikon: D850, Z7 II, Z9
- Sony: A7R IV, A7R V, A9 II
- Fujifilm: GFX 100S, X-T4, X-T5


Handige presets maken het mogelijk het RAW-bestand dat te zien is te voorzien van een filter zodat de klant een beter idee kan krijgen van de uiteindelijke foto.
Software voor tethered shooting
De software zorgt ervoor dat de beelden die je maakt automatisch worden geïmporteerd en direct zichtbaar zijn op je computer. Dit maakt het mogelijk om foto’s direct te beoordelen op scherpte, belichting, compositie, en kleur. Je kunt dus fotograferen, beoordelen en eventueel bewerken op hetzelfde moment, zonder de foto’s naderhand nog te hoeven importeren.
Omdat foto’s direct moeten worden getoond, ondersteunen niet alle fotobewerkingsprogramma’s tethered shooting. Gelukkig is er nog geruime keuze tussen diverse programma’s, zoals Capture One, Adobe Lightroom en andere merkgebonden software.
Capture One
Ook Capture One stelt fotografen in staat om foto’s direct naar de computer over te zetten zodra ze zijn genomen. Je hebt o.a. controle over camera-instellingen zoals belichting, scherpstelling, sluitertijd en ISO, direct vanaf de interface van Capture One. Ook ondersteund Capture One live-view, waarmee de fotograaf het beeld van de camera in real-time kan zien op het scherm van de computer. Daarnaast is het organiseren en opslaan in diverse mappen ook mogelijk, zodat je altijd overzicht blijft houden tijdens het fotograferen.
Website | Prijzen | Gratis proefperiode
Adobe Lightroom
Lightroom beschikt over de basis tethering-functionaliteit wat het zeer gebruiksvriendelijk maakt. Je sluit je camera aan, geeft de shoot een naam en kiest de locatie waarop de foto’s moeten worden opgeslagen. Vanuit deze stappen kom je in het welbekende ontwikkelmenu of kun je vanuit de live-view meekijken. Daarnaast is Lightroom extra handig voor fotografen die zowel foto’s beheren als bewerken met Adobe Lightroom. Daarnaast ondersteund Lightroom veel cameramerken en modellen. Bekijk de lijst met ondersteunde camera’s hier.

Merkgebonden software
Veel cameramerken bieden ook hun eigen software aan die vaak naadloos samenwerkt met het camera model. Enkele voorbeelden van deze merkgebonden software zijn als volgt:
Nikon: NX Tether is Nikon’s tethering software. De software biedt een directe verbinding met je Nikon-camera, zowel bedraad als draadloos. Daarnaast kun je de camera-instellingen, compositie, en kadrering op afstand te aanpassen. Daarnaast werkt NX Tether ook naadloos samen met bewerkingssoftware zoals Lightroom, Photoshop, en Capture One. Voor meer details kun je de Nikon-pagina over NX Tether bekijken.
Canon: Canon heeft de EOS Utility-software ontworpen om Canon EOS-camera’s te verbinden en aan te sturen vanaf een computer. Hiermee kunnen gebruikers foto’s overzetten, op afstand fotograferen en camera-instellingen direct aanpassen. EOS Utility werkt naadloos samen met Canon’s Digital Photo Professional-software voor beeldbewerking en beheer. De software ondersteunt verbindingen via USB of wifi (indien compatibel). Voor meer details kun je de officiële Canon-pagina bekijken.
Fujifilm: De Fujifilm Tether app biedt de mogelijkheid om je FUJIFILM X- of GFX-serie camera’s via een USB- of netwerkverbinding aan een computer te koppelen voor tethered shooting. De app maakt het mogelijk om automatisch beelden over te zetten naar je computer en biedt de optie om camera-instellingen direct vanaf de computer aan te passen. Daarnaast werkt de Fujifilm Tether app als plug-in met Adobe Lightroom. De app is beschikbaar voor zowel Windows als macOS.
Sony: De Imaging Edge van Sony stelt je in staat om je camera op afstand te bedienen via een computer. Je kunt camera-instellingen zoals belichting, ISO en sluitertijd aanpassen, terwijl je de live-view van je opname in real-time op het computerscherm ziet. Daarnaast gebruikt Imaging Edge Pixel Shift Multi Shooting, waarmee je meerdere beelden kunt combineren om een hogere resolutie te bereiken, door de sensor in kleine stappen te verschuiven. Dit is bijzonder handig voor gedetailleerde opnames van bijvoorbeeld producten of kunstwerken. Een mooie extra is dat je foto’s ook kunt nabewerken.
Tethering verbindingen
Voor tethered shooting worden kabels aanbevolen die specifiek zijn ontworpen voor tethered shooting. Let hierop, want soms lijken kabels erg op elkaar, maar bieden ze andere functies. Denk hierbij aan kabels die data kunnen vervoeren of enkel bedoeld zijn om een apparaat van stroom te voorzien. De USB 3.0 of USB-C kabels zijn vaak de beste keuze, omdat ze snelheden kunnen ondersteunen die nodig zijn voor het overdragen van grote bestanden zonder vertraging. Merken zoals Tether Tools bieden versterkte kabels die bestand zijn tegen langdurig gebruik en spanning. Kies een kabel die lang genoeg is (meestal tussen 3-5 meter) en zorg ervoor dat de connectors stevig en goed bevestigd zijn om losraken of schade te voorkomen.


Jerkstopper
De opening waarin je de kabel verbindt met de camera is erg gevoelig. Met de jerkstopper of cablestopper verminder je de trekkracht van de kabels ten opzichte van het verbindingspunt van de camera. Een JerkStopper is erg nuttig bij tethered shooting omdat het voorkomt dat de tether-kabel per ongeluk uit de camera wordt getrokken of beschadigd raakt. Dit accessoire bevestigt de kabel stevig aan je camera of computer en vermindert spanning op de aansluitpunten. Hierdoor blijft je verbinding stabiel, en voorkom je dure reparaties aan je apparatuur. Een handige jerkstopper is de cablestopper van Caruba.
Meer leren over fotografie?
Bij De Rooij Fotografie bieden we verschillende workshops en masterclasses aan voor de leergierige fotograaf. Van portretfotografie, dierenfotografie en landschapsfotografie tot macrofotografie en productfotografie. Bekijk het complete aanbod op onze website.