Deze blog over rook is er echt eentje om in de wintermaanden thuis mee te experimenteren. Je hebt er geen professionele studio voor nodig, want je zult de meeste benodigdheden wel in huis hebben. Je zult vast en zeker schrikken van het eerste resultaat, want je hebt echt een fotobewerkingsprogramma nodig voor de kleuren en eventueel een creatieve ‘touch’.
Inhoud van dit artikel:
1. Benodigdheden en voorbereiding
2. Aan de slag
3. Fotobewerking
4. Voorbeelden

Een buitenaards wezen.
Benodigdheden
- Een zwarte egale achtergrond (scherm van papier of een groot doek)
- Statief
- Camera met zoomlens
- Felle lamp
- Flitser op afstand bedienbaar
- Wierookstokjes (er schijnen ook rookstokjes te koop te zijn)
- Een speciaal bakje voor het branden van wierook of een vaasje om de stokjes in te zetten.
- Voldoende ruimte voor de opstelling en de ruimte moet je tevens kunnen ventileren.
Opstelling
- Je achtergrond op enkele meters recht tegenover je statief met camera.
- Vanaf je linker- of rechterhoek vanuit je achtergrondscherm een felle lamp of ledlamp die diagonaal naar voren geplaatst is, zodat de rook verlicht wordt.
- Vanaf de andere hoek diagonaal een flitser op statief (evt. met afstandsbediening)
Camera-instellingen
- Zet op je camera de zoomlens op bijvoorbeeld 100 mm.
- Iso 200
- f/22
- Voor alle duidelijkheid, alle foto’s zijn met deze instellingen gemaakt.
Aan de slag
Als je alles hebt opgesteld begin je met het aansteken van de wierookstokjes, wanneer de wierook- of rookstokjes branden, zoom je in en ga je handmatig scherpstellen op de brandende vuurpuntjes van de stokjes.
Zoals waarschijnlijk bekend heb ik geen professionele studio, dus heb ik gebruik gemaakt van een groot sprei wat ik heb opgehangen. De flitser heb ik handmatig gebruikt – tegelijkertijd met het afdrukken van de foto’s – i.v.m. het ontbreken van een externe flitser op statief.
Dan is het tijd voor je allereerste foto! Schrik niet want je foto ziet eruit als het onderstaande voorbeeld. Maak zoveel mogelijk foto’s in de tijd dat de wierookstokjes branden. Tip: soms gaat de rook recht omhoog en dan kun je even met je hand door de rook heen en weer gaan om mooiere rookfiguren te krijgen.

Fotobewerking
Nu ga je starten met het bewerken van de foto’s in een fotobewerkingsprogramma. Zoals je ziet hoef je hier bijna niets meer te doen aan de zwarte achtergrond door het gebruik van een lage Iso. Je kunt indien nodig het zwart donkerder maken door het knopje met ‘schaduwen’ iets naar links te schuiven. Hierna ga je de rook met het knopje ‘hooglichten’ meer wit geven, zodat de rook nog beter zichtbaar wordt. Hierna kun je met kleuren verder gaan, wat jij zelf het mooiste resultaat vindt hebben, dan wel voorkeur naar uitgaat. Het blijft iedere keer een verrassing en is fantastisch om telkens een ander resultaat te krijgen van dezelfde foto!

Voorbeelden


Het volgende experiment was het samenvoegen van twee foto’s in één foto, waardoor je een prachtig lijnenspel krijgt in je foto en er fantasiefiguren gevormd worden!






Leuk idee, ik ga er ook eens mee aan de gang. Dank voor de inspiratie!
Hallo Loes, bedankt voor je enthousiaste reactie, erg leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent.
Ik hoop nog een keer mooie creatieve rookfoto’s van jou te mogen zien!
Hartelijke groet,
Jolanda