Fotograferen met de Sony A6000
Ben jij de trotse eigenaar van de Sony A6000? In dat geval is het handig om te weten wat alle knopjes betekenen. In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van alle knopjes die op de Sony A6000 te vinden zijn. Dit doen we aan het hand van verschilende afbeeldingen waarop nummers te vinden zijn. Voor ieder nummer geven we een korte toelichting.
Tijdens onze basiscursus fotografie, die we in meer dan 15 steden in Nederland geven, en de online fotografie cursus leggen wij alle technische begrippen zoals diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, belichtingscompensatie, witbalans, autofocusmethoden en autofocuspunten uit. In de cursus komen nog veel meer onderwerpen aan bod dus er is nog veel te leren. Wij helpen je graag verder!
Gratis mini cursus fotografie
Om je naast de informatie die je op deze pagina vindt nog verder op weg te helpen kun je nu aanmelden voor een gratis fotografie cursus die ook van toepassing is op jouw Sony A6000.
Leren fotograferen maken wij leuk!
Je gaat het volgende leren:
– Beter leren scherpstellen (in slechts 6 minuten tijd!)
– Ook scherpe foto’s maken als er weinig licht is
– Op welke instelling je altijd moet opletten, anders mislukken je foto’s
– Een slimme truc om direct betere composities te krijgen
– Hoe goed jij je eigen camera kent
– Op welke manier je foto’s analyseert en echt veel gaat leren
– Een handig spiekbriefje over diafragma, sluitertijd en ISO
– En nog een leuke verrassing, direct na aanmelding in de 1e mail 🙂
Of leer meer met behulp van gratis videolessen over fotografie.

De voorkant van de Sony A6000
1: Knop voor loskoppelen van het objectief
Als je deze knop indrukt en aan het objectief (de lens) draait, draai je het objectief van de camerabody af. Op deze manier kan je dus wisselen van objectief.
2: Diametermaat van het objectief
Op de meeste objectieven van Sony staat aan de voorzijde van het objectief aangegeven welke diameter (in millimeters) het objectief heeft. De diametermaat is belangrijk wanneer je filters wilt kopen voor het objectief. Er zijn verschillende soorten camera filters die je foto’s nog mooier kunnen maken. We hebben een apart artikel geschreven over fotograferen met camera filters.
3: Scherpstelring van het objectief
Door bij de Sony 16-50mm OSS aan het achterste en kleinste lenselement te draaien kan je handmatig scherpstellen. Belangrijk is wel dat het schuifknopje AF/MF (aan de zijkant van het objectief) op MF staat. Bij andere objectieven voor Nikon is de scherpstelring meestal achter de zoomring te vinden en niet helemaal achterop de lens.
4: Ingebouwde microfoon
Veel spiegelreflexcamera’s kunnen tegenwoordig filmen op hoge kwaliteit. Het is dan natuurlijk fijn als je daar ook geluid bij hebt. De interne microfoon zorgt voor de audio-opname.
5: Rode ogencorrectie en zelfontspannerlampje
Dit is een lampje wat je kunt aanzetten als je flitst bij een foto. Hierdoor wordt de kans op rode ogen van mensen verminderd. Ook gaat dit lampje knipperen als je met een zelfontspanner een foto wilt maken. Hieraan kan je dan horen dat de camera aftelt totdat de foto gemaakt wordt.
6: Ontspanknop
Met deze knop maak je de foto. Wanneer je de knop half indrukt activeer je het automatisch scherpstellen. De scherpstelpunten zullen in de zoeker zichtbaar worden en de camera zal een piepje ter bevestiging geven voor het scherpstellen.
7: Uit/aanknop
Met deze schuifknop kun je de camera inschakelen of uitschakelen.
8: C1 knop
Aan deze knop kun via in het menu een gepersonaliseerde functie toeschrijven.
9: De flitser
Meer over de flitser in de volgende alinea.

De bovenkant van de Sony A6000
1: Ingebouwde flitser
Veel spiegelreflexcamera’s hebben een ingebouwde flitser. Als je geen externe flitser heb kun je deze gebruiken, hoewel het resultaat van de interne flitser niet altijd mooi is. Als je op de automatische stand fotografeert gaat de flitser automatisch omhoog als het een beetje donker is. Fotografeer je vanuit de diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze of manuele stand (een van deze 3 standen is absoluut aan te raden), dan moet je eerst op de flitserknop drukken (nummer 8 van de voorkant) om de flitser te activeren.
2: Hotshoe
De hotshoe geeft de mogelijkheid om een externe flitser bovenop de camera te plaatsen. Wij hebben een aparte cursus over het gebruik van externe flitsers. Ook zijn er draadloze afstandsbedieningen en triggers (voor het draadloos flitsen) die je op de hotshoe kunt plaatsen.
3: Ontspanknop
Hiermee maak je de foto. Druk deze knop eerst half in voor de automatische scherpstelling. Als je een autofocuspunt in de zoeker ziet oplichten (of je hoort een piepje) dan heeft de camera scherpgesteld en kun je de knop helemaal doordrukken.
4: Instelwieltje
Als je vanuit de sluitertijdvoorkeuze (Tv stand) of diafragmavoorkeuze (Av stand) stand fotografeert, kun je hiermee de sluitertijd of het diafragma instellen. Indien je vanuit de manuele stand (M stand) fotografeert heb je dit instelwieltje nodig om de sluitertijd aan te passen. Door de belichtingscompensatieknop ingedrukt te houden (meer over deze knop lees je hieronder) en aan het instelwieltje te draaien, pas je het diafragma aan vanuit de M stand.
5: Programmawiel
Hiermee kun je de gewenste fotografie modus selecteren. Om maximale controle te hebben op het eindresultaat van een foto is het aan te raden dat je minimaal kunt fotograferen vanuit de diafragmavoorkeuze (Av) en sluitertijdvoorkeuze (Tv). Ook is het soms handig om te fotograferen vanuit de manuele stand (M). De automatische stand (groene vierkantje) en de programma modus (P) zijn niet ideaal om te gebruiken. Je camera kan namelijk veel beter! Vanuit de automatische stand gaat de camera veel beslissingen voor je maken en deze zijn vaak niet optimaal of zelfs heel slecht.
6: Aan/uit knop
Deze knop gebruik je om je camera aan en uit te zetten.

De achterkant van de Sony A6000
1: Gemaakte foto’s terugkijken
Met deze knop ga je naar de gemaakte foto’s. Eerst krijg je de laatst gemaakte foto te zien, maar je kunt ook eerder gemaakte foto’s terugkijken met behulp van het navigatietoetsen (zie punt 3) en zelfs de bijbehorende instellingen bekijken.
2: Knop om naar het hoofdmenu te gaan
Veel instellingen van de Sony A6000 zijn via knopjes op de camerabody in te stellen. Echter zijn er ook functies die je minder vaak nodig hebt. Deze zitten in het hoofdmenu.
3: Multi-selector
Gebruik deze schakelaar om handmatige scherpstelpuntselectie uit te schakelen of juist te selecteren. De draaischijf heeft meerdere functies. Door er op te klikken activeer je de scherpstelpunten. Door simpelweg te draaien zonder druk uit te oefenen kun je in de M, A, S, P stand de sluitertijd beïnvloeden.
4: Navigatietoetsen
Hiermee kun je door het menu van de camera navigeren. Je kunt het eigenlijk zien als ‘pijltjes toetsen’ waardoor je dus naar boven, beneden, links en rechts kunt navigeren. Daarbij bieden deze knoppen de mogelijkheid om de ISO-waarde, witbalans, autofocusmethode (One Shot voor enkelvoudige autofocus, AI Servo voor continue autofocus en AI Focus voor de automatische autofocus) en ontspanstand (enkele foto’s, continu opname, zelfontspanner, etc) aan te passen.
5: Display Menu
Via deze knop kun je de instellingen die je het meest nodig hebt tijdens het fotograferen snel bereiken, zonder het hoofdmenu (nummer 2) in te hoeven duiken.
6: Prullenmand
Verwijder foto’s die je via nummer 1 bekijkt.
7: Instelwiel
Via dit wiel selecteer je snel instellingen en controleer je afhankelijk van de programmastand de sluitertijd. De knop heeft een multifunctionele functie wanneer je deze combineert met andere knoppen.
8: Autofocus
Via deze knop kun je de scherpstelpunten kiezen.
9: Kantelbaar scherm
Het is mogelijk het touchscreen scherm van de Sony A6000 te kantelen.
10: Flitsers activeren
Als je fotografeert vanuit de Av, Tv of M stand kan je de flitser hiermee open klappen.
11v: Belichtingscompensatie & Diafragma / Sluitertijd.
Wanneer je in de (M stand) manuele stand fotografeert kun je met deze knop wisselen tussen het wijzigen van de sluitertijd of de diafragma modus. Als je deze knop ingedrukt houdt kun je of de sluitertijd of de diafragma waarde aanpassen met het instelwiel (4).
12: ISO
Via deze knop kun je tijdens het fotograferen snel de ISO-gevoeligheid aanpassen.
13: Video
Via deze knop kun je een video-opname maken. Het filmen kan overigens alleen wanneer er gebruik wordt gemaakt van de filmstand (zie achterkant). Het beeld wordt dan op het scherm weergegeven.
14: Dioptrieregelaar
Via deze draaischijf kunnen brildragers zonder bril fotograferen. Draai de regelaar naar de juiste sterkte. Stel de camera automatisch scherp op een voorwerp. Zie jij het onderwerp zonder bril ook scherp? Dan heb je hem goed ingesteld!
15: Release Mode
Via deze knop bepaal je wat er gebeurd wanneer de sluiter ontspant. Daarbij kun je kiezen uit enkel beeld, continu, stil ontspannen, afstandsbediening of de zelfontspanner.
Gratis mini cursus fotografie
Om je naast de informatie die je op deze pagina vindt nog verder op weg te helpen kun je nu aanmelden voor een gratis fotografie cursus die ook van toepassing is op jouw Sony A6000.
Leren fotograferen maken wij leuk!
Je gaat het volgende leren:
– Beter leren scherpstellen (in slechts 6 minuten tijd!)
– Ook scherpe foto’s maken als er weinig licht is
– Op welke instelling je altijd moet opletten, anders mislukken je foto’s
– Een slimme truc om direct betere composities te krijgen
– Hoe goed jij je eigen camera kent
– Op welke manier je foto’s analyseert en echt veel gaat leren
– Een handig spiekbriefje over diafragma, sluitertijd en ISO
– En nog een leuke verrassing, direct na aanmelding in de 1e mail 🙂